Czy miód leczy? 22 Styczeń 2019

admin

Naturalny miodek użytkowany jest w głównej mierze jako wyrób spożywczy o wyśmienitym zmysłu smakowym, ale kategorycznie istotniejsze muszą być dla nas jego własności o charakterze zdrowotnym. Jest świetnym dodatkiem do potraw jak również niezliczonej ilości dań deserowych, nie zmienia to również faktu, że dopomaga przy wielu schorzeniach, to jest bez wątpienia bardzo ważne.

Kiedy zastanawiamy się nad składem miodu, nie jest to przesadnie wielowymiarowa substancja. W dużej części zalicza się tutaj proste cukry, ponieważ w środowisku naturalnym spełnia rolę środka zapasowego – magazynu energii. Tak łatwa do wchłaniania energia, wyposażona co najważniejsze w ważne składniki o charakterze odżywczym, daje naszemu organizmowi kopa i doprowadza przykładowo do łatwiejszego wyjścia z przeziębienia, naprawiają nasz układ odpornościowy.

Nie każdy miód jest taki sam

Produktów miodowych na półkach sklepowych jest coraz więcej, ale należy w tym miejscu być uważnym, zwłaszcza szukając towarów o podejrzanie niskich kosztach. Produkcja miodu jest zapewne kosztowna, dlatego nie może być prawdzie stwierdzenie, by zdecydowanie o niskiej ceni produkt był najprawdziwszym miodem. Przetestować go na szczęście jest bardzo prosto. Wystarczy wziąć go niewielką ilość na spodek i patrzeć jak łagodnie spływa. Kiedy mamy do czynienia z miodem, powinien się on delikatnie ciągnąć cienkim strumykiem jak również gromadził w stożku na talerzyku. Miodek sztuczny kapie z łyżeczki a następnie tworzy w jednej chwili kałużę.

Powiedzenie że można trzymać go bez końca jest zapewne fałszywe. Etykiety mówią, iż właściwie przechowywany miód, co oznacza również chowanie go w w szafce zamkniętej, może przechować się okres trwający 3 lata. Najkorzystniej jest rzecz jasna konsumować miodek pierwszej świeżości.

Wciąż warto wiedzieć o tym, iż miód jest złożony z prostych cukrów, to znaczy, iż ma w sobie zachowane pokaźne ilości siły energetycznej. Dorosły nie powinna konsumować go więcej niż kilka łyżek na dzień. Po za tym, miody to nektar, dlatego w szczególności w dzisiejszych czasach możliwe jest, iż znajdziemy u siebie działanie alergiczne na miód. Dlatego próbujmy niewielkie ilości. – dolinalawendy.pl/8-miod-wrzosowy

Miód nie może być także podawany niemowlętom jako zbyt duża bomba cukrowa. Dopiero w wieku 2 lat, najmłodsze pokolenie powinny przejść miodową inicjację.

Mając na uwadze omówione zapisane wyżej punkty, można przejść do wyboru rodzaju miodu dla nas.

Kika słów o rodzajach miodów

Istnieje bardzo dużo rodzajów miodów, jakie dzielimy z pewnością przez pryzmat surowca, z którego został wytworzony, do znanych miodów zaliczany jest miód wielokwiatowy. Dodatkowo zazwyczaj możemy kupić miody:

Lipowy – o barwie żółtej z lekko zielonkawym zabarwieniem; miód lipowy polecany dla ludzi z depresją, nerwicami a także kłopotami ze snem; obniża na wysoką temperaturę i w przypadku przeziębienia, jest skuteczny również w związku z trudniejszymi do wyleczenia chorobami, do jakich zalicza się: zapalenie oskrzeli; ten miodek działa zbawiennie na grypę oraz przeziębienie;

Rzepakowy – nie ma barwy bądź o barwie żółtawej; miód rzepakowy leczy rany oraz oparzenia; wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia, obniża ciśnienie krwi oraz zezwala walczyć z miażdżycą; polecany przy schorzeniach z drogami moczowymi; – dolinalawendy.pl/5-miod-rzepakowy

Wrzosowy – kolorystyka bursztynowa; miód wrzosowy pomaga na zapalenia jamy ustnej i gardła; wspomaga biegunki oraz choroby związane z drogami moczowymi, czy też jest pomocny przy schorzeniach wątrobowych.

Ten wpis opublikowano dnia wtorek, 22 Styczeń 2019 o godz. 22:18 w kategorii rodzaje miodów. Możesz śledzić komentarze tego wpisu przy pomocy kanału RSS 2.0. Komentarze są wyłączone, ale możesz wysłać sygnał trackback ze swojego bloga.

Komentowanie wyłączone.